[home]         [architecture]
 

intimate shoebox music hall.

A recital hall is designed to be inserted easily into the existing structure of the mill.  Geometric simplicity and material selection are crucial in optimizing the acoustics of a classic shoebox form; it must be long and narrow for efficient lateral reflection, while having a high ceiling for adequate reverberation.  Since the length is set to span the width of the building, the width measurement of the hall is uncovered by studying  ITDG (delay gap) and sound path difference while maintaining a desired seating capacity. 

Polished local granite is hard, with a low absorption coefficient therefore it is used for the lower section of the walls that contribute to the initial reflected sound. Cast bronze wall panels, individually poured at the nearby Nashua Foundry and hung in a large curtain wall system because of their weight, scale down the strict geometry of the space and add a level of texture and luster.  This multi-faceted surface above the audience level acts as a sound diffusion mechanism, turning down the overall loudness(G) of the small room, while creating a more diverse, colorful reverberation (similar to the Boston Symphony Hall). 

Once all material decisions are complete, RT (reverberation time) is analyzed using hand-written formulas (Sabine, etc.) and CATT-Acoustic software to select an appropriate ceiling height.  Taking into consideration the reverberation of the best shoebox-shaped halls (Vienna, Amsterdam, Boston, etc.) the desired RT is an evenly distributed 2 seconds, which can be used as a sort of goal, or guide. 

 
(click below for images)
 
1   2   3   4